Parfyme

Parfyme (l. per - gjennom; fumus - luft, røk) - Selv om luktstoffer kan syntetiseres kunstig er naturlige luktstoffer en viktig ingrediens i parfyme. Lukten av blomster, frukt og blad skyldes flyktige terpener, syrer, alkoholer, estere, aldehyder, ketoner og fenoler. Luktstoffene kan ekstraheres med organiske løsningsmidler, ved vanndampdestillasjon eller ved enfleurage (absorbsjon av lukt fra blomster med luktfritt fett).

Luktstoffene fra planter er en viktig del av kjemisk kommunikasjon og molekyldialog mellom planter, pollinerende dyr, og fruktspisere som sprer frøene. 

Sitronlukt kan komme fra sitrongras (Cymbopogon citratus) som inneholder mye citral og som også kan omdannes til beta-ionon (fiollukt). Appelsinblomstolje inneholder mye av terpenalkoholet nerol. Limonen fra bergamotolje inngår også i parfyme. Limonen finnes i eteriske oljer fra flere Citrus-arter. Geraniumolje fra Pelargonium graveolens inneholder octan-2-ol og rosmarinolje fra Rosmarinus officinalis, med mye rosmarinsyre, inngår begge i billig parfyme. Damaskenerrose (Rosa x damascena) gir rosenolje som er en annen viktig ingrediens i parfyme.

Boken Parfymen (Das Parfüm) fra 1985 skrevet av Patrich Süskind, er en gyser med tema luktesans og lukt . Filmen Parfymen - historien om en morder (2006).

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:40 - Sist endret 17. jan. 2020 11:08