Aleuronlag

Aleuronlag (gr. aleuron - fint mel) - De ytterste levende proteinrike cellelagene utenfor endosperm (frøhvite) hos frukten (karyopse) i grasfamilien. Cellene i aleuronlaget, under påvirkning av plantehormonet gibberellin fra embryo, lager under frøspiringen hydrolyttiske enzymer (beta-glukanase, alfa-amylase, protease) som bryter ned opplagsnæringen i endospermen slik at den blir tilgjengelig for den unge frøplanten (kimplanten).

Først brytes celleveggene ned katalysert av \(\beta-\)glukanase. Aleuronlaget består av to til tre cellelag, og i noen tilfeller inneholder aleuronlagcellene anthocyaniner som gir farge på frøene, for eksempel mais og durra. Aleuronlaget går imidlertid ikke rundt hele karyopsens tverrsnitt. I den ventrale spalten er det i stedet overføringsceller som frakter sukrose fra fotosyntesen til endospermen og embryo.

Aleuronlag hos hvete

Aleuronlag hos hvetekorn (Triticum aestivum) består av ett cellelag. Aleuronlaget ligger innenfor den sammenvokste fruktveggen og frøveggen. Aleuronlaget inneholder levende celler, og vender inn mot den døde endospermen med opplagsnæring, bestående av stivelseskorn (amyloplaster), lipider, fytat og frølagringsproteiner.

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:05 - Sist endret 14. mai 2020 10:29