Grapefrukt

Grapefrukt (Citrus paradisi) citrusfrukt og tre i rutefamilien (appelsinfamilien, Rutaceae), klad Rosider, orden Sapindales, eng. grapefruit

Mellomstore eviggrønne trær med store hvite blomster. En bærlignende kulerund frukt kalt hesperidium er blekt gul når den er moden. Frukten samlet i klynger som minner om drueklaser, derav navnet. Skallet som er lett å fjerne kommer fra epikarp og mesokarp. Den ytre fargete delen kalles flavedo og består av epidermis og noen underliggende cellelag. Det hvite laget kommer fra mesokarpen, kalt albedo.  Den saftige delen er fylt med saftsekker og kalles endokarp. Saftsekkene kommer fra flercellete hår som kommer fra den indre overflaten til den membranformete endokarpen som atskiller segmentene og som blir seinere fylt med saft. Grapefrukt kommer fra kryssning og hybridisering mellom appelsin (Citrus sinensis) og pomelo (Citrus grandis). Ugli er en kryssing mellom grapefrukt og tangeriner. Opprinnelse fra tropisk Amerika. Grapefrukt har også en rosa variant som inneholder karotenoidet lykopen.  Naringin (flavanon glykosid) gir bitter smak. Grapefrukt inneholder også et furanokoumarin (bergamottin). Disse hemmer aktiviteten til et cytokrom P450 enzym, CYP3A4, som hos mennesker er et viktig enzym i nedbrytning av legemidler. Grapefruktjuice kan derved gi for høye konsentrasjoner av legemidler når disse ikke blir nedbrutt , samt noen legemidler virker etter at de er nedbrutt av CYP3A4. 

Tekst fra Kulturplanter

Tilbake til hovedside

Publisert 22. feb. 2019 10:35 - Sist endret 22. feb. 2019 10:35