Hegg

Hegg (Prunus padus) er et løvtre i rosefamilien (Rosaceae) som blomstrer med hvite aromatiske blomster tidlig om våren. Bladrand med små fine tenner. Svartfarget steinfrukt/drupe (heggebær). Blad og frukt inneholder cyanogene glykosider. Knuser og gnir man bladene mellom fingrene kan man kjenne lukten av bittermandelolje (benzaldehyd).

Aktinomorfe insektpollinerte blomster med fem hvite kronblad i blomsterstand (klase, raceme), et fruktblad og mer enn tyve pollenblad.

Hegg blomstring

Blomstring hegg (Prunus padus).

Hegg blomsterknopper

Blomsterknopper fra hegg (Prunus padus).

Hegg blomst

Blomst fra hegg (Prunus padus).

Blomstring hegg

Det glitrer blankt i et sykkelstyre.
Nu er det juni og heggeduft.

Og unge jenter har tynne tøyer
imellem sig og den lyse luft.

Nordahl Grieg (1902-1943). O' Sykkelstyre, o' kjærlighet 

De cyanogene glykosidene er monoglykosidet prunasin og diglykosidet amygdalin Amygdalin er vanlig utbredt hos arter i rosefamilien (Rosaceae). Det er cyanogene glykosider som gir den bitre smaken fra bitre mandler, eller fra kirsebærlikør.

Heggspinnmøll

Bilde 1. Heggspinnmøll (Yponomeuta evonymella). Greiner og stamme er dekket av et hvitfarget spinn. Heggspinnmøll er en spinnmøll (Yponomeutidae) med larvestadiet på heggg. Til tross for omfattende angrep og mesteparten av bladene forsvinner så overlever busken. Heggspinnmøllen lar seg tydeligvis ikke avskrekke av de cyanogene glykosidene.

Heggspinnmøll

Bilde 2. Heggspinnmøll (Yponomeuta evonymella). Larver.

Heggspinnmøll

Bilde 3. Heggspinnmøll (Yponomeuta evonymella).

Heggspinnmøll

Bilde 4. Heggspinnmøll (Yponomeuta evonymella).

Andre arter som kan finnes i tilknytning til hegg er: Heggebladbille (Gonioctena pallida) en bladbille (Chrysomelidae). Heggefiltmidd (Eriophyes paderineus). Heggegallemidd (Eriophes padi). Rust- og stilksporesoppen (Basidiomycota) lokkrust/heggerust  (Pucciniastrum areolatum) som vertsveksler mellom hegg og gran, hvor grankongler har skålrustsporer (aecidiesporer) på kongleskjellene, og heggstadiet på blader med rødbrune flekker.

Tilbake til hovedside

Publisert 24. juni 2016 10:46 - Sist endret 16. jan. 2020 14:16