Rotnettverket, ofte i symbiose med mykorrhiza, tar opp vann, mineralnæring (mikronæringsstoffer, makronæringsstoffer) og noen organiske stoffer (aminosyrer) fra jorda. I landbruksjord (moldjord) er jordsmonnet dypere enn det som kan vendes med en plog. Plantene er primærprodusenter og rotbiomasse og strøfall gir næring til mange heterotrofe jordlevende dyr, sopp og bakterier i jordsmonnet som deltar i biogeokjemiske sykluser. Jordsmonnet blir påvirket av klima (temperatur, nedbør), berggrunnens kjemiske sammensetning, plantevekst, og de organismene som finnes i jordsmonnet. Jordsmonnet danner en mer eller mindre tydelig grense mot undergrunnsjord og fjell.
Jordsmonnet kan inneholde store mengder organisk karbon, men i dyrkningsjord med intensivt landbruk minsker mengden organisk materiale, noe som igjen påvirker mengen mikroorganismer, sopp og jordlevende organismer blant annet meitemark.
Det skjer en stadig nedbygging av matjord i Norge, kortsiktig tanketomt, og ikke særlig miljøvennlig, men det er billig og det trumfer alt, en tid hvor alt dreier seg om penger.