Sukkerrør

Sukkerrør (Saccharum officinarum) er et gras og C4-plante   i grasfamilien (Poaceae), eng. sugar cane; tysk: zuckerrohr; fransk: canne ásucre; italiensk: canna de zucchero; spansk: cana de azúcar. 

Stort flerårig gras med høyt innehold av sukrose. Kan bli opptil 6 m høyt og 5 cm i diameter. Vokser på næringsrik jord og trenger mye sol, varme og vann. Bladet har nederst en ca. 20 cm lang bladskjede og bladplaten kan bli opptil 1 m lang og opptil 10 cm bred. Formering skjer via stengelstykker (setts). Ved hvert nodium er det en sideknopp som kan utvikles til en ny plante. Blomsten er tokjønnet, men utvikler vanligvis ikke frø. Oktoploid (2n=80).

Sukkerrør kan høstes etter ca. 1 år, og i opptil 3 påfølgende år. Sukker i form av disakkaridet sukrose lagres i stengelen. Når vekstforholdene blir dårlig stopper stengelen å vokse og den kan da høstes. Innholdet av sukker i stengelen kan måles med et refraktometer. Sukkerinnholdet er høyest i den nedre delen av stengelen. Råsukker eksporteres. Stengelene vaskes. Løses opp i varmt vann og tilsettes kalsiumhydroksid for utfelling av andre stoffer. Blir til en tykk sirup som ved inndamping gir molasse hvorfra sukker kan utkrystallieres. Sukkeret blir raffinert ved rekrystallisering. Avhengig av krystallstørrelsen blir det solgt som sukkerbiter eller strøsukker. Golden siryp lages ved å syrebehandle sukkerblandingen som presses ut eller med enzymet invertase slik at det blir en blanding med glukose og fruktose. Melasse kan fermenteres til brennevinet rom. Arrack i Indonesia. Sarkara fra Sanskrit. 

Tekst hentet fra Kulturplanter

Tilbake til hovedside

 

Publisert 22. feb. 2019 14:02 - Sist endret 22. feb. 2019 14:02