Syncytium

Syncytium (gr. syn - med; kytos - hul) - En celle med mange cellekjerner i et felles protoplasma omgitt av en en plasmamembran, hos planter i tillegg en cellevegg. Det er vanligst at en celle har bare en cellekjerne, men noen typer celler kan ha flere cellkjerner per celle. Deling av cellekjerner uten at det skjer cytokinese og veggdannelse.   Et syncytium er resultat av repeterte kjernedelinger (mitoser) uten cytokinese og cellularisering. De triploide cellekjernene i sentralcellen i embryosekken deler seg gjentatte ganger under makrosporogenesen  hos dekkfrøete blomsterplanter. Cellekjernene ligger først fritt, men blir under embryoutviklingen blir de cellularisert og omgitt av en cellevegg.

I endospermutviklingen hos kornslagene (embryogenese)  ligger i melkestadiet endospermkjernene i et syncytium før de blir omgitt av cellevegger og fylt med opplagsnæring. I en kokoksnøtt er det flytende endosperm med cellekjerner.

I amøber er det cellekjerner i et syncytium (coenocyt).

Rotcystenematoder har et syncytium. Hos dyr er det flerkjernete skjelettmuskelfibre.

Hos intracellulære parasitter i Apicomplexa kan trofozoitter i leverceller ha gjentatte kjernedelinger og danne schizonter. 

I de første celledelingene av zygoten etter befruktning av egget i bananflue dannes det et syncytium blastoderm syncytioium  

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:53 - Sist endret 15. feb. 2024 17:04