Bær

Bær (angelsaksisk berie, l. bacca-bær). Saftfull frukt fra en blomst med en fruktknute. Fruktknuten kan være satt sammen av flere fruktblad. Et tynt skall omgir det saftige innholdet (saftig perikarp) med vanligvis flere frø. Bær er ofte farget (flavonoider, anthocyaniner) og har god smak som bidrar til å sikre frøspredning. Hos banan og tomat skyldes fargen karotenoider i kromoplaster. Frøene kan inneholde garvestoffer (tanniner) som gir en snerpet smak i munnen hvis man tygger på dem.

Bær er en saftfull frukt dannet fra en frukknute. Den ytre eksokarpen inneholder pigfmenter som gir bæret farget, deretter følger en saftfull mesokarp og en membranformet endokarp. Eksempler på bær er blåbær (Vacccinium myrtillus L.) , blokkebær/skinntryte (Vaccinium uliginósum L.), tranebær (Vaccinium oxycòccus L.), Agruk, melon og gresskar er også bær i botanisk forstand fra 3-5 rommet fruktknute med veggstilte frø. Paretenokarp agurk har ikke frø.

Tyttebær

Tyttebær (Vaccinium vitis-idaèa L.)

Tyttebær

Tyttebær (Vaccinium vitis-idaèa L.)

Solbær

Solbær (Ribes nigrum L.). Fargen skyldes anthocyaniner.

Solbær

Solbær (Ribes nigrum L.) cv. Øjebyn. Fargen ser svart ut, men knuser man bærene eller lager solbærsaft ser man at fargen er rødfiolett. Jfr. svart farge på sort tuliplan.

Rips

Rips (Ribes rubrum L.).

Rips

Rips (Ribes rubrum L.) brukt til ripssaft og ripsgele.

Stikkelsbær (Ribes uva-crispa), druer (Vitis vinifera), banan (Musa paradisiaca.), avocado (Persea americana, bare ett frø), persimon (Diospyros kaki), vannmelon (Colocynthis citrullus) og tomat (Lycopersicon esculentum). Bringebær  er en sammensatt steinfrukt og ikke et bær. Jordbær  er en oppsvulmet blomsterbunn med akener) og ikke et bær i botanisk forstand. Rognebær, eple og jordbær er eksempler på uekte frukt (falsk frukt). Citrusfrukt er et bær med tykt skall kalt hesperidium. Einerbær (Juniperus communis) er en bærkongle.

 

Det blir visst meget bær i år. Tyttebær, krækling og multer. Ikke for det, bær kan man ikke leve av. Men det er hyggelig at de står der i marken og er venlige for øiet. Og mangen gang er de også forfriskende å finde når man er tørst og sulten.

Innledningen til En vandrer spiller med sordin. Knut Hamsun

Tilbake til hovedside

Publisert 6. juli 2015 09:35 - Sist endret 3. apr. 2019 10:46