Dysbiose

Dysbiose (dysbiosis, gr. dys – dyk, dårlig; bios - liv) er forstyrrelser og ubalanse i artssammensetningen av bakterier og gjærsopp (mykobiom)  i mikrobiomet i munn eller tykktarm, Slik forstyrrelser kan gi endrete næringsnett og emdret baø metabolisme og omsetningsveier,  også med mulig kobling til mikrobiom i hjernen. Et dysfunksjonelt mikrobiom kan gi sykdom og fordøyelsesproblemer. En økt vekst av gjærsopp på bekostning av bakterier kan resultere i dysbiose.

I fordøylesessystemet hos mennesket kan dt være opptil 1000 forskjellige arter bakterir fordelt på ca. 1014 celler dominert av arter taksonomisk plassert Bacteroidetes og  firmicuter (Firmicutes) Mikrofloraen danner en barriere mot inntrengere via slimhinnene står mikrobiomet i kontakt med immunsystemet. I et velfungerendeendo biotisk økosystem er det homeostase  og likevektmellomnyttebakterier potensialet patogene bakterier og kommensaler, samt et virom.

Dysbiose skyldes forstyrrelser i den intermikrobielle konkurransen mellom arter og endring i mikrobiell biodiversitet hvor spesielt Candida fra mykobiomet rkan produsere sekundære stoffskifteprodudukter fra sekundærmetabolismen eller lage antimikrobielle peptider. Melkesyrebakterier kan produsere melkesyre bakteriociner som reduserer vekt av andre bakterier. Noen patogene bakterier eller virus kan overta hele mikrobiomet, produsere toksiner og gi diaré, kvalme, hodepine og oppkast.

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 25. mars 2024 11:53 - Sist endret 26. mars 2024 10:39