Glykomiks

Glykomiks (gr. glykys – søt) eller glykomikk er en -omiks beskrivelse av alle karbohydratene som finnes i en celle, cellevev eller organisme og er en del av glykobiologi. Omfatter alle sukkerforbindelser som monosakkarider, disakkarider, oligosakkarider og polysakkarider, i tillegg også karbohydrater festet til proteiner (glykoproteiner), proteoglykaner eller lipider (glykolipider, glykosfingolipider) .e.g. O- og N-koblete oligosakkarider hvorav noen virker som lektiner.

O-koblete oligosakkarider er bundet til hydroksylgruppen på aminosyrene serin eller treonin i proteinet. N-koblete oligosakkarider er koblet til aminosyren asparagin i protein  med en N-glykosidbinding til amid-nitrogen i asparagin.

Andre –omiks  er genomiks (genomikk), proteomiks (proteomikk), metabolomiks (metabolomikk),

Tilbake til hovedside

Publisert 4. apr. 2022 10:19 - Sist endret 4. apr. 2022 10:28