Lipase

Lipase (gr. lipos - fett; ase - enzym) - Et enzym som hydrolyserer fett (triacylglycerol) og frigir fettsyrene fra glycerol. Fosfolipase er en type lipase som spalter fosfolipider og deles i hovedklassene A1, A2, C og D avhengig av hvor i fosfolipidmolekylet de spalter. Lipoprotein lipase er en type lipase som spalter fett til glycerol og fettsyrer i lipoproteinpartikler som fraktes med blodet til og fra forskjellige kroppsorganer.

Lipoprotein lipase

Lipoprotein lipase er et enzym som finnes på overflaten til celler  som omgir blodkapillarer i blant annet muskler og fettvev.

En type lipoprotein lipase finnes på kylomikroner som frakter fett fra maten tatt opp i tynntarmen og fraktet til lever. Lipoprotein lipase i blodkapillarer i hjertemuskler, skjelettmuskler, fettvev og i melkeproduserende brystvev blir aktivert av apoprotein ApoCII festet på overflaten av kylomikroner, og de frigitte fettsyrene blir tatt opp av cellene. Restene av kylomikronene etter at fettet er brutt ned  av lipoprotein lipase inneholder kolesterol blir fraktet tilbake til lever med apoprotein ApoE som merkelapp. I hepatocyttene blir kylomikronrestene tatt  opp ved endocytose og nedbrutt i lysosomer.

En annen type lipoprotein lipase bryter ned fettet i lipoproteinpartikler fraktet fra lever til andre kroppsvev og organer.

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:33 - Sist endret 19. juni 2020 15:54