Eple

Eple (apal) (Malus pumila) i rosefamilien (Rosaceae), eng. apple

Lite tre med frukt hvor blomsterbunnen utgjør frukten fra en epigyn blomst ("falsk frukt"). Kjernehuset spises vanligvis ikke. Grensen mot kjernehuset dannes av ledningsstrenger som opprinnelig gikk ut til blomsten. Store blomster med fem begerblad  + fem hvite eller rødelige kronblad. Mange pollenblad og fem fruktblad med to frøanlegg i hver. Sorter;  M. pumila - søteple; M. sylvestris - villeple; M. baccata - bæreple; Malus  domestica - dyrket eple. Formering ved poding på grunnstamme. Eple er en klimakterisk frukt som produserer plantehormonet etylen under modning. Frøene trenger stratifisering for å spire.  Eplet inneholder lite stivelse, men mye pektin. Pektin brukes som fortykningsmiddel i gele, syltetøy og marmelade. Epler brukes til industrielt  å produsere pektin som kommer fra cellevegger og midtlameller. Epler spises rå, og brukes til eplemos eplemost (eplesaft), fruktpektin, eplebrennevin (Calvados), vin og sider. Palladius kalte eplevin for sicera.

Tekst fra Kulturplanter

Tilbake til hovedside

Publisert 21. feb. 2019 16:23 - Sist endret 21. feb. 2019 16:23