Hår

Hårstrå på huden som vokser ut av en fordypning i huden (hårsekk). Hos dyr kan hår danne en pels som deltar i varmeregulering. Hår er bygget opp av proteinet keratin. Værhår (sansehår) på hodet deltar i sanseapparatet. Øyehår på kanten av øyelokket.

Menneskehår

Mennesket skiller seg fra de andre primatene ved å ha store hårløse områder eller bare dekket av små velushår, men har hår (terminalhår) på hodet (hodehår), og etter puberteten kroppshår under armene og i skrittet ved kjønnsorganene. Mengde hårvekst , antall hårfollikler per areal, på huden hos pattedyr,  armer og bein, rygg og mage og bryst varierer fra individ til individ.  Menn har stive hår i ansiktet som skjegg, men begge kjønn har hår som øyenbryn. Med økende alder kan menn få hårvekst i nesen og i ørene. Hårene har farge laget av melanocytter.  Håret har ytterst en kutikula dekket av taklagte skjell med keratin. Innenfor kutikula ligger cortex, et fiberlag med keratin, og innerst marg (medulla). Hårsekken går fra overhuden ned i den underliggende lærhuden. Håret blir innsatt med talg bestående av fett og fettsyrer (sebum) , pH 5-6. Hårene har en beskyttelsesfunksjon og dekker over naken hud. Øyenbryn kan hindre svettedråper å renne ned i øynene. 

Hos de forskjellige kulturer og tidsperioder er det forskjellige hårfrisyrer. Kulturell intimbarbering hos kvinner.  

Med aldring mister spesielt menn hodehår på deler av ("måne" ) eller på hele hodet ("flintskallet"). Hårfarge tapes med alder og man får mer eller mindre grå hår (myrullhår, avblomstret løvetannhår). 

Myten om Samson og Dalila fra Bibelen (Dom.16) hvor kjempen og israelittens  Samsons styrke lå i håret. Han ble forelsket i Dalila, en filisterkvinne, og han røpet hva styrken lå i, Historien er gjengitt i maleriet Samson og Dalila malt av Peter Paul Rubens (1577-1640). Samson sovende  med hodet i fanget på den sensuelle Dalilia, og hvor håret blir klippet av. I en alkovenisje er gjengitt Venus og Cupido. Langt kraftig hodehår er et erotisk signal.  

Tilbake til hovedside

Publisert 19. mars 2020 11:47 - Sist endret 19. mars 2020 11:47