Alkohol

Alkohol - Et organisk stoff som har bundet en hydroksylgruppe (-OH) til et mettet karbonatom. Eksempler på alkoholer er metanol, etanol, butanol og isopropanol. Mange alkoholer er giftige.

Metanol (CH3OH, metylalkohol, tresprit), etanol (C2H5OH, etylakohol), isopropylalkohol (C3H7OH) er de enkleste formene for for primære monohydriske alkoholer.  Etanol blir produsert ved etanolfermentering hos gjær (Saccharomyces cerevisae). Glycerol er et alkohol med tre hydroksylgrupper, og som når disse hydroksylgruppene danner esterbinding med fettsyrer dannes fett (lipider). Eksempler på polyhydriske alkoholer er glycerol, sukkeralkoholene mannitol, sorbitol, xylitol, samt volemitol. Sorbitol og mannitol kan bli brukt som transportform for sukker i silvevet hos planter. Etylenglykol blir brukt til frostvæske.

Geraniol er et monoterpenalkohol som inngår i eteriske oljer som roseolje og citronellaolje (sitrongras, Cymbopogon) brukt som parfyme. Mentol er et monoterpenalkohol som finnes i peppermynte (Mentha x piperata) og åkermynte (Mentha arvensis).

myo-inositol er et polyol som blant annet inngår i fytat.

Fenol er hydroksylgruppen bundet til karbon i en aromatisk ring. Alkoholer og fenoler virker som svake syrer.

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:05 - Sist endret 14. aug. 2019 10:53