Alkohol

Alkohol - Et organisk stoff som har bundet en hydroksylgruppe (-OH) til et mettet karbonatom. En hydroksylgruppe festet til et karbonatom hvor de tre andre bindingene til karbon er enkeltbindinger. Eksempler på alkoholer er metanol, etanol, butanol og isopropanol. Mange alkoholer er giftige.

Metanol (CH3OH, metylalkohol, tresprit, (65oC)), etanol (C2H5OH, etylakohol, (78.6oC)), isopropylalkohol (C3H7OH, (CH3CH(OH)CH3, 2-propanol (82oC)), propylalkohol (CH3CH2CH2OH, 1-propanol (97oC)) er de enkleste formene for for primære monohydriske alkoholer. Kokepunkt i parentes.  Alkoholer med endelse -ol har generell form ROH hvor R er en alkylgruppe og –OH er en hydroksylgruppe, enten i enden som i primære alkoholer, inne i karbonkjeden (sekundære alkoholer) eller som en sidegruppe til en forgreining i molekylet (tertiære alkoholer).

Et alkohol (RCH2OH) blir lett oksidert til et aldehyde (RCHO) og videre til en syre (RCOOH), motsatt vei i en reduksjon

RCH2OH ↔ RCHO ↔ RCOOH

Etanol blir produsert ved etanolfermentering hos gjær (Saccharomyces cerevisae). Glycerol er et alkohol med tre hydroksylgrupper, og som når disse hydroksylgruppene danner esterbinding med fettsyrer dannes fett (lipider).

Mange biologiske molekyler har en hydroksylgruppe i enden: geraniol, farnesol, coniferylalkohol,  kolesterol. Flerverdige alkoholer inneholder flere hydroksylgrupper Eksempler på polyhydriske alkoholer er glycerol (C3H5(OH)3), sukkeralkoholene mannitol, sorbitol, xylitol, samt volemitol. Sorbitol og mannitol kan bli brukt som transportform for sukker i silvevet hos planter. Etylenglykol blir brukt til frostvæske. Isopropanol blir brukt i vindusspylervæske.

Geraniol er et monoterpenalkohol som inngår i eteriske oljer som roseolje og citronellaolje (sitrongras, Cymbopogon) brukt som parfyme. Mentol er et monoterpenalkohol som finnes i peppermynte (Mentha x piperata) og åkermynte (Mentha arvensis).

myo-inositol er et polyol som blant annet inngår i fytat.

Fenol er hydroksylgruppen bundet til karbon i en aromatisk ring. Alkoholer og fenoler virker som svake syrer.

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:05 - Sist endret 3. jan. 2022 09:41