Enteriske bakterier

Enteriske bakterier (gr. enteron - tarm) - Tarmbakterier. En gruppe fakultativt anaerobe Gram-negative, ikkesporulerende stavformede bakterier som enten er ubevegelige eller bevegelige med peritrike flageller. M ange enteriske bakterier lever som symbionter og er en normal del av mikrobiomet hos mennesker og andre pattedyr , og finnes også i vann og jord. Familien eneterobakterier /Enterobacteriaceae) er taksonomisk plassert i  klasse gamma-proteobakterier (Gammaproteobacteria), rekke Pseudomonadota, og omfatter ca. 30 slekter.

Familien delt i klader : Escherichia-, Klebsiella-, Kosakonia-, Cronobacter- og Enterobacter-klad. Klassifisering basert på sekvensering av  16S rRNA.

Enterobakteriene e er oksidase negative, og fermenterer sukker og via  glkolyse blandet syre fermentering og oksidativ pentosefosfatvei. Bacilliforme bakterier (bacilli), stavformete og lengde ca. 1-5 mikrometer (µm). Enterobakterier har trådformete fimbriae eller pilus som de bruker til å feste bakteriene til celleveggene i vertsorganismen. Omfatter bl.a. slektene Escherichia, Shigella, Proteus, Klebsiella,Yersinia, Enterobakter og  CitrobacterSalmonella og Shigella er patogene og lager endotoksiner som de har i celleveggene og som slippes fri når cellene lyserer.

 Koliforme bakterier er en gruppe indikatorbakterier som ved bakterietelling indikerer forurensning med tarmbakterier. Til de koliforme bakteriene hører Escherichia coli og Klebsielle pneumoniae. Til de koliforme hører også Enterobacter aerogenes selv om denne ikke er enterisk. Flere bakteriestammer er patogene for mennesker, dyr og planter. De har to hovedtyper for fermentering av glukose: blandet syrefermentering hvor det lages like mengder CO2 og hydrogen (H2) og 2,3- butandiolfermentering hvor det dannes mer CO2 enn H2. Det er utviklet en rekke tester for å karakterisere enteriske bakterier bl.a. IMViC-test, urea-agar med fenolrød-indikator, KCN-medium, fenylalanin-agar og trippelsukker jernagar.

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:17 - Sist endret 2. mars 2024 10:30