Organisme

Organisme (l. organon – instrument), flertall organismer, er dyr, planter, alger, sopp og bakterier som kan utføre livsprosesser. Encellete organismer består av bare en celle, og flercellete organismer inneholder flere celler, ofte mange forskjellige typer celler avhengig av organisasjonsnivå. Den minste enheten for liv er cellen omgitt av en cellemembran, og utenfor denne kan det vøre en mer eller mindre kompleks vegg (celleteorien). Det er en kontinuerlig (sammenhengende) linje fra de første cellene på Jorden fram til dagens celler. 

Organismene omfatter de prokaryote organismene med bakterier og arkebakterier, samt de eukaryote organismene som utgjør resten av de levende organismene på Jorden. Alle organismene på Jorden er et resultat av evolusjon fra de første cellene på Jorden. Siden den minste enheten for liv er en celle, vil virus (virioner) ikke kunne defineres som en organisme eller liv. Virus er cellulære parasitter, viruspartikler som kan infektere celler, og en liten enkelttrådet RNA-kode fra Sars-Cov19 kan skape kaos i menneskesivilisasjonen.

Alle organismer inneholder gener i form av DNA eller RNA som inneholder informasjon om hvordan organismen er bygget opp. Genene koder for forskjellige typer strukturproteiner og proteiner som virker som enzymer og kan katalysere biokjemiske reaksjoner i et biologisk temperaturvindu.

Gjennom organismene strømmer det stoff og energi, og organismene produserer avfall og energi, beskrevet av irreversibel termodynamikk. Energistrømmen motvirker entropiøkning og død. Alt liv er avhengig av transport av elektroner fra en elektrondonor til en elektronakseptor og skaffer seg energi som ligger i potensialspranget på reduksjons-oksidasjonsskalaen. De forskjellige organismeegruppene bruker enten uorganiske eller organiske stoffer som elektrondonor og elektronakseptor. De aerobe organismene bruker oksygen som elektronakseptor. Vann er den viktigste elektrondonoren for alt liv, og det er den pantene bruker for å lage komplekse organiske molekyler som fungerer som mat for andre organismer. Karbondioksid (CO2) er den opprinnelige karbonkilden for omtrent alle Jordens organismer assimilert via planter, alger, fytoplankton, blågrønnbakterier og anaerobe fotosyntetiske bakterier. Det heterotrofe organismene bruker organisk bundet karbon laget av de autotrofe organismene. 

Alle organismene har felles evolusjonær opprinnelse, forklart av Darwin-Wallace evolusjonsteori, et slektskap vist via den genetiske koden, og felles biokjemiske omsetningsveier.

Prokaryotene omfatter de ekte bakteriene (Bacteria) og arkebakteriene (Archaea)

Tre riker

Monofyletiske grupper innen eukaryotene

Eukaryoter

Planteriket

Planteriket

Soppriket

Soppriket

Dyreriket

Dyreriket

Ryggstrengdyr

Ryggstrengdyr

Tilbake til hovedside

Publisert 29. nov. 2020 15:45 - Sist endret 2. des. 2020 16:38