Tareskog

Tareskog (tang- og tareskog)  er en tett bestand av tare (brunalger) som danner strukturskjelettet i et marint økosystem på grunt vann på hardbunn langs kysten i tempererte og polare strøk.  Tareskog kalles havets regnskoger (undersjøiske regnskoger) siden de har meget stor artsrikdom (biodiversitet) og er et viktig leveområde for andre alge- og dyrearter.

Tareskogbeltene danner habitat for marine virveldyr og invertebrater:  fisk, pigghuder, havbørsteormer, krepsdyr, mollusker, snegler, mosedyr og nesledyr, som danner komplekse næringsnett og næringskjeder.

Langs norskekysten er danner stortare (Laminaria hyperborea) og sukkertare (Saccharina latissima) hovedstrukturen i tareskogen.

På taren vokser det andre alger som epifytter, for eksempel ettårige rødalger. Taren er festet til bunnsubstrat med hapter, og det også hulrom i stilken som gi et habitat. Organisk materiale fra tare blir nedbrutt av bakterier.

I vannmassene er det konkurranse om mineralnæringen i vannet mellom de fastsittende algene i tareskogen, planteplankton og proklorofytter.

I tareskogen langs norskekysten finnes torsk, sei, lys, leppefisk, krabber, kråkeboller, sjøstjerner, børstemark, snelger,  tanglus (isopoder), og tanglopper (amfipoder). De autotrofe organismene i tareskogen er primærprodusentene i næringskjedene og tar opp karbondioksid i form av hydrogenkarbonat fra havvannet. Bølger og havstrømmer gir effektiv utskifting av vannmassene i tareskaogen. 

I noen år har kråkeboller gitt massiv nedbeiting av tareskog. Tareskog høstes for industriell produksjon av alginater.  

Tilbake til hovedside

Publisert 29. apr. 2020 09:09 - Sist endret 29. apr. 2020 09:09