Lagringsproteiner

Lagringsproteiner - Er viktige for reproduksjon og overlevelse av frø og flereårige plantedeler. I frø er frølagringsproteiner kodet av gener (multigenfamilier) som er aktive i kimbladene (frøbladene)  eller endosperm bare en kort periode av plantens liv. Frølagringsproteinene (frøprotein) hos tofrøbladete kalles globuliner og disse er uløselig i vann, men løselig i saltløsninger. Hos gras og kornslagene kalles proteinene prolaminer. Disse er uløselige i vann og saltløsninger, men løselig i alkohol og med detergenter.

Lagringsproteiner finnes også i overvintringsorganer hos flerårige planter: røtter, jordstengler, rhizomer, yngleknopper, rhizomer, kormus og løk

Lagringsproteinene er rike på aminosyrene arginin, glutamin, glutamat og asparagin. Lages i kornet endoplasmatisk retikulum og lagres i proteinlegemer inne i endoplasmatisk retikulum. Lagringsproteiner glykosyleres i endoplasmatisk retikulum og modifiseres i Golgi-apparatet. Prolaminene i mais kalles zeiner. Globuliner fra soyabønne kalles glycinin.

Mesteparten av protein i korn finnes i embryo og aleuronlaget

Frølagringsproteiner i korn

Prolaminer er lagringsproteiner med høyt innehold av aminosyrene prolin og glutamin, og som er løselig i etanol, men ikke i vann. Prolaminer inngår nes i gluten hos hvete (Triticum aestivum) bestående av gliadin og glutenin. Hos bygg (Hordeum vulgare) kalles de hordeiner, i havre (Avena sativa) aveniner og i rug (Secale cereale) kalles de secaliner

Hordeiner inneholder fire typer proteiner klassifisert ut fra molekylvekten D-hordeiner (105 kDa) kodet av genet Hor -3. C-hordeiner kodet av Ho1-1 er svovelrike proteiner med molekylmasse 55 og 65kDa. B-hordeiner kodet av Hor-2 er svovelrike proteiner ca. 50 kDa av to typer B1-hodreiner og B3-hordeiner. I tillegg finnes gamma (μ)-hodreiner som kodet av Hor-4 er tre typer svovelrike proteiner 35-45 kDa.B-hordeiner utgjør mesteparten av lagringsproteinet i bygg. Hordeiner akkumulerer i endospermen under fyllingen av kornet . Hor-gener blir translatert i polyribosomer på kornet endoplasmatisk retikulum (ER) i endospermen  med N-terminal transittpeptid fraktet inn i lumen på ER videre til vakuoler. Hordeiner utgjør omtrent halvparten av frøproteinene i bygg.

Proteinene  puroindolin a og  puroindolin b g gir hardhet og tekstur i hvetekornet

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:32 - Sist endret 26. feb. 2024 11:05