Cerealer

Cerealer, cereal, cerealier. Dyrkete spiselige korn fra ettårige gras i grasfamilien. Navn etter den romerske korngudinnen Ceres. Korn  er spiselig stivelsesrike frø eller frølignende frukt hvor fruktveggen har vokst sammen med frøveggen (karyopse). Kornet består av kime, endosperm og kli (aleuronlag, frø- og fruktvegg)  Kornslagene  som brukes til mat er hvete (einkorn, emmer, spelt), rug, havre, bygg, mais, ris, durra, hirse, teff.

Korn blir dannet etter pollinering og befruktning av frøemnet i en grasblomst

Ceralier er hovedmatkilden til menneskene på Jorden, og blir også brukt som kraftfôr til husdyr. Hvete, mais og ris utgjør i dag ca. 90% av verdens kornproduksjon.

Etter at kli med aleuronlag og kime er fjernet fra kornet under prosessering minsker næringsverdien og det hvite melet består vesentlig av karbohydratet stivelse.  

Dyrking av korn, domestisering og etablering av landbruk krevet arbeidskraft og ga grunnlag for etablering av sosiale samfunn og imperier med sosial stratifisering (lagdeling). Korndyrking elvesletterhar en over 9000 år gammel historie. Slam fra elvene samlet seg på elveslettene som ga lett jordbearbeiding. Sumersivilsasjonen med kileskrift fra Mesopotamia og mellom Eufrat og Tigris. Elvesivilisasjon  i Egypt ved Nilen. reikelig med solvarme, vann og slamrik jord ga gode kornavlinger. I Kina ved den gule flod og Yangtze, elvene fra Himalaya Indus, Ganges, Brahmaputra, og Saraswati ga mulighet for dyrking av ris og hirse.  Mais i Sør-Amerika. Elver med mye slam gir meandere og endring av elveløp. Det ble bygget kanaler, dammer, bassenger, diker for å regulere vanntilførselen gjennom vekstsesongen. Kunstig vanning, irrigasjon i tørre økrenområder, gir raskt økning av saltinnholdet i jordsmonnet (salinisering). Hvis ikke saltet blir vasket ut med en flom, blir det over tid umulig å drive korndyrking. 

Man måtte kjenne til årstider, såtid og tid for høsting, tresking, maling og knusing av korn. Det var behov for tall for å kunne beregne mengder og kornet måtte beskyttes mot fugl og gnagere. Kornet ble brukt til brød som ble stekt, og hadde man leirkar kunne man koke grøt. Koking av ris ble utbredt i Asia, mens heving av brød og steking var mer vanlig i Europa.  

Fruktskall og frøskall er sammenvokst og innenfor dette er det aleuronlag bestående av 1 til 3 cellelag med levende celler og innenfor disse en frøhvite (endosperm) med døde celler omgitt av cellevegger, og med stivelse i stivelseskorn som hovedopplagsnæring. I tillegg finnes protein hvor mesteparten finnes i kimen og aleuronlag, lipider i form av umettet fett i oleosomer, mineraler lagret som fytat, samt vitaminer i kime og aleuronlag, 

Hos bygg og havre er inneragna fastvokst til frukten. Inneragna hos havre er latt, og hos bygg er det tre «nerver» på inneragna

Hos hvete og rug er ikke inneragna fastvokst. Hos hvete er lengde:bredde av kornset ca. 2:1, og hos rug er lengde:bredde ca. 3:1. Rug har vanligvis gråaktig farge.

Maiskorn

Maiskorn (Zea mays) i en maiskolbe og rester av de lange arrene. 

Pseudocerealier

 Bokhvete er korn, men ikke et cereal, og kalles ofte pseudocereal. Eksempler på pseudocerealier: amarant eller kiwicha (Amaranthus caudatus) i amarantfamilien (Amaranthaceae), bokhvete i slireknefamilien (Polygonaceae),  bokhvete (Fagopyrum esculentum) i slireknefamilien, quinoa (Chenopodium quinoa) i amarantfamilien (Amaranthaceae) , cañihua (Chenopodium pallidicaule), chia (Salvia hispanica) i leppeblomstfamilien (Lamiaceae),

 

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:12 - Sist endret 15. jan. 2022 17:02